Asbest
Asbest komt van het Griekse 'asbestos', wat 'onbrandbaar' betekent en is eigenlijk een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen die bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Deze asbestvezels worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:
​
-
Amfibolen of rechte vezels met een zeer lage oplosbaarheid in het longweefsel. Hieronder worden de gevaarlijke asbestsoorten geklasseerd, zoals amosiet (bruine), crocidoliet (blauw), anthophylliet (geel), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen). Vooral de bruine en blauwe variant komen vaak voor.
-
Serpentijnen of spiraalvormige vezels blijven iets minder lang in het longweefsel aanwezig maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk. In deze groep vinden we onder andere chrysotiel (wit).
​
Het is terug te vinden in dak- en gevelbekleding (herkenbaar aan de typische golfplaten en leien), in tegels, vloerbekleding en branddeuren, in machines en verwarmingsketels, rond leidingen, etc. Momenteel zijn er bijna 4000 toepassingen gekend waarin asbest gebruikt werd.
In die hoedanigheid werden asbestvezels vermengd met een bindmiddel, zoals cement, lijm, kunststof of gips.
Omstreeks 1980 werden de eerste verontrustende signalen opgevangen: asbest zou grote risico's voor de gezondheid inhouden. Toen werd immers duidelijk dat wanneer de minuscule asbestvezels vrijkomen in de lucht, ze ingeademd kunnen worden.
Werkwijze
Het asbestattest wordt opgemaakt volgens het inspectieprotocol beschreven door OVAM. Hier kan niet van afgeweken worden.
Stap 1: Opdrachtformulier
Het asbestattest begint bij het opmaken van een overeenkomst tussen de eigenaar (of zijn gevolmachtigde) en de Asbestdeskundige Inventarisatie met een opdrachtformulier.
Stap 2: Vooronderzoek
Nadat we het ondertekende opdrachtformulier hebben ontvangen, beginnen we met het vooronderzoek. Hierin zoekt de asbestinventarist bestaande inventarissen op en worden alle door de eigenaar overhandigde stukken bekeken (kadastrale legger, bouwplannen, bewijsstukken werkzaamheden, enz.)
Stap 3: Het plaatsbezoek
Een fysiek plaatsbezoek vindt plaats conform het inspectieprotocol. Dat betekent dat we een volledig gedetailleerde inspectie uitvoeren van alle ruimtes in de woning alsook van bijgebouwen, tuinhuizen, garages, schuren, enz.
Stap 4: Monstername
Het inspectieprotocol schrijft bij bepaalde asbestverdachte materialen een verplichte monstername voor, die wordt opgestuurd voor analyse.
​
In deze fase nemen we ook foto's die gebruikt worden in het attest om de asbest aan te wijzen.
​
Van volgende asbestverdachte materialen moeten we indien mogelijk stalen nemen: picalplaten, zwarte tegellijm, mastiek in de ramen, bitumen, verf (in brandwerende toepassingen), verdacht pleisterwerk, tegellijm onder faiencetegels, spuitlagen (warmtewerend/isolerend) en verdacht warmte-isolerend materiaal. Bij monsternames proberen we dat op zo een esthetisch mogelijke manier te doen in samenspraak met de eigenaar.
​
Deze handelingen gebeuren ook altijd in samenspraak met de ADI.
Stap 5: ingave databank
Zodra de ADI over alle nodige informatie en resultaten van monsternames beschikt, gaat het dossier in de databank en wordt gefinaliseerd. Daarna kunnen we het asbestattest aan de klant bezorgen.
Prijsindicatie
De prijs voor het laten inspecteren van asbest in een woning en het afleveren van een attest hiervan is afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal monsters die genomen moeten worden. Hoe groter de woning en hoe meer monsters er genomen moeten worden, hoe hoger de kosten zullen zijn.
Een asbestattest kost tussen de € 350 en de € 750, inclusief btw.